top of page

YUVARLAMA SİYAH ZEYTİN YAPIMI

Yuvarlama zeytin nasıl yapılır ?


Bu bölümde sizlere yuvarlama siyah zeytin yapımı hakkında tüm bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle yuvarlama zeytin ne demek ?


Yuvarlama zeytin siyah zeytini evde basit bir şekilde tatlandırma yöntemidir. Yapılış itibarı ile kuru sele yapımına benzer.




Zorluk derecesi: basit

Tatlanma süresi: 75 gün

Gerekli malzemeler:

-5 kg siyah zeytin

-10 kilogramlık plastik pet

-450 gram kaya tuzu


Öncelikle bu tarife en uygun zeytin Gemlik veya Trilye cinsi siyah zeytindir. Zeytinlerin sapını ve, çöpünü ve çürüklerini ayıkladıktan sonra güzelce yıkıyoruz. Zeytinleri kurutup bidona ekliyoruz ve üzerine 450 gram kaya tuzumuzu ekliyoruz. Bidonu sıkıca kapatıp yuvarlıyoruz ve tuzun tüm zeytinlere temas etmesine dikkat ediyoruz.


Bu sürecin ardından 2 günde bir, ardından 3, 4, 5, ve haftada bir olmak suretiyle 75 gün boyunca bidonu yuvarlıyoruz. Tatlanma süreci boyunca bidonun yatay pozisyonda durması gereklidir. Dibinde biriken zeytinin acı suyunu boşaltmak suretiyle 75 gün sonunda zeytinleriniz hazırdır.


Tatlanmış olan zeytinlerinizi dilerseniz cam kavanozlara aktarıp, 5 kg siyah zeytin için 200 gram Ayçiçek yağı ekleyerek tüm zeytinlere temas edecek şe


kilde tekrar yuvarlayın ve süreci tamamlayın. Kesinlikle sirke, limon tozu veya şeker eklemeyin.


Ayda 1 sefer, içindeki yağın tekrar bütün zeytinlere temas etmesi için tekrar yuvarlayın.



Bu mis gibi tarifi yapmak için mutlaka Deniz Ak Çiftliği ham zeytinlerinden kullanın.


Afiyet olsun !






3.999 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page